twitter
rss

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh..


Sebelum ini saya telah poskan video 'Mikropengajaran' berkenaan nutrisi pemakanan di dalam blog ini dan pada kali ini saya poskan pula 'Makropengajaran' iaitu sambungan kepada 'Mikropengajaran' yang lepas.


Sebelum anda meneruskan untuk membaca entry kali ini, terlebih dahulu sila saksikan video ini dahulu.


Saksikanlah 'Makropengajaran: SALAD BUAH'





Terima kasih kerana sudi menonton dengan sabar.


Resepi kali ini agak mudah dan senang untuk dipraktikkan oleh murid-murid pendidikan khas atau kanak-kanak istimewa. Penyediaan hidangan ini tidak memerlukan penggunaan api untuk memasak kerana hidangan ini tidak perlu dimasak! yang perlu hanyalah 1-memotong, 2-menuang atau mencampur, 3-menggaul sebati, 4-mendingin sejuk, seterusnya 5-menghidang dan 6-makan! 6M! Itu sahaja. Mungkin teori 6M agak panjang dan susah untuk diingati, tapi percayalah hidangan ini amat mudah.


RESEPI


Berikut juga saya sertakan resepi salad buah-buahan untuk anda cuba.


Bahan-bahan:

  1. Buah epal (1 biji)
  2. Buah jambu batu (1 biji)
  3. Buah pear (1 biji)
  4. Kismis (segenggam atau ikut suka)
  5. Asam manis (2 atau 3 jenis)
  6. Susu sejat (250 ml)


Cara-caranya:

  1. Potong dadu semua buah yang ada.
  2. Hiris asam manis dalam saiz kecil.
  3. Gaulkan buah dan asam serta biarkan seketika.
  4. Masukkan susu sejat yang setara dengan jumlah buah.
  5. Masukkan kismis sebagai hiasan.
  6. Masukkan ke dalam peti sejuk untuk seketika sebelum dihidangkan.


* Hidangan ini sesuai disajikan sejuk.
* Untuk maklumat berkenaan nutrisi pada hidangan ini sila klik Nutrisi Pemakanan iaitu entry saya yang terdahulu berkaitan khasiat dalam resepi ini.


Kepada semua pembaca! SELAMAT MENCUBA!


Sekian dan Wassalam.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nur Iman Humaira binti Hairul Azwan

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers